Inspiratie in Mongolië

Nynke heeft zes albums en gelijknamige theaterproducties op haar naam staan. Voor haar debuutalbum Sielesâlt, met Friestalige fadomuziek, ontvangt ze een Gouden Plaat en de Piter Jelles Prijs. De tournee van De Maisfrou (2007), gemaakt in Mexico, eindigt in een uitverkocht Concertgebouw. In Mongolië doet Nynke inspiratie op voor Nomade (2009), dat met een Edison bekroond wordt. Internationale erkenning volgt met Alter (2013). Dit album neemt Nynke op in Madrid met producent Javier Limón. The Evening Standard vat Alter krachtig samen: ‘‘The language, landscape and sound world seem perfectly connected.” In de maanden daarop is de zangeres te zien op o.a. North Sea Jazz, WOMAD (UK), Women in (E)motion (D) en La Mar de Músicas (ES). 

Wachten

Op Oerol gaat Wachter (2016) in première, een ode aan de kunst van het wachten, wat Nynke zelf overigens nog niet zo gemakkelijk vindt. Het Parool schrijft: “Een krachtige dichter en dito zangeres is opgestaan.” Twee jaar later opent Nynke de Culturele Hoofdstad van Europa (Leeuwarden, 2018) en verkent ze nieuwe disciplines in de korte film One of Us.

Sporen

De vele reizen die Nynke maakt, trekken sporen in haar muziek, vooral het verblijf bij een nomadenfamilie in Mongolië. Hun bezielde manier van leven en de hechte, respectvolle band met de natuur, maken diepe indruk. De manier waarop wij (Westerlingen) ons verhouden tot onze omgeving is sindsdien de rode draad in haar werk.

Muzikale trip

In 2021 brengt ze via een ‘slow release’ haar nieuwste album Plant uit, een indringende muzikale trip waarin ze de ontspoorde relatie tussen mens en aarde onderzoekt. Ze tourt twee seizoenen lang door het land met de gelijknamige voorstelling die door de pers hypnotiserend wordt genoemd, als een muzikale film waarin je verdwaalt. Spoken word krijgt een stevige plek en ze kruipt meer dan ooit in het mooiste register van haar stem; daar waar het bijna fluisteren wordt.