Inspiratie in Mongolië

Nynke heeft 5 albums en gelijknamige theaterproducties op haar naam staan. Voor haar debuutalbum Sielesâlt, met Friestalige fadomuziek, ontvangt ze een Gouden Plaat en de Piter Jelles Prijs. De tournee van De Maisfrou (2007), gemaakt in Mexico, eindigt in een uitverkocht Concertgebouw. In Mongolië doet Nynke inspiratie op voor Nomade (2009), dat met een Edison bekroond wordt. Internationale erkenning volgt met Alter (2013). Dit album neemt Nynke op in Madrid met producent Javier Limón. The Evening Standard vat Alter krachtig samen: ‘‘The language, landscape and sound world seem perfectly connected.” In de maanden daarop is de zangeres te zien op o.a. North Sea Jazz, WOMAD (UK), Women in (E)motion (D) en La Mar de Músicas (ES). 

Wachten

Op Oerol gaat Wachter (2016) in première, een ode aan de kunst van het wachten, wat Nynke zelf overigens nog niet zo gemakkelijk vindt. Het Parool schrijft: “Een krachtige dichter en dito zangeres is opgestaan.” Twee jaar later opent Nynke de Culturele Hoofdstad van Europa (Leeuwarden, 2018) en verkent ze nieuwe disciplines in de korte film One of Us.

Sporen

De vele reizen die Nynke maakt, trekken sporen in haar muziek, vooral het verblijf bij een nomadenfamilie in Mongolië. Hun bezielde manier van leven en de hechte, respectvolle band met de natuur, maken diepe indruk. De manier waarop wij (Westerlingen) ons verhouden tot onze omgeving is sindsdien de rode draad in haar werk.

Muzikale trip

In 2019 ontstaat vanuit een sabbatical het idee voor Plant (2021). Nynke vraagt zich af waar de grens tussen mens en natuur ligt. Te midden van mensen, muren en strak ingedeelde tijd verlangt ze soms naar een kalm bestaan als plant. Plant is indringende muzikale trip, gemaakt door Sytze Pruiksma (muziek), Douwe Dijkstra (video), Koos Terpstra (eindregie), Dieuweke van Reij (kostuum), Ascon de Nijs (decor), Dunja Jocic (dans) en Guy Weizman (adviezen). In Plant spreekt Nynke zich voor het eerst echt uit over hoe we omgaan met onze leefomgeving. Spoken word krijgt een stevige plek en ze kruipt meer dan ooit in het mooiste register van haar stem; daar waar het bijna fluisteren wordt.